top of page

''Hopen is voor losers, winnaars hebben een plan''

Bijgewerkt op: 27 okt. 2022

Dit is een van de uitspraken die mijn vader graag gebruikt. En ik moet je eerlijk zeggen, dat ik deze uitspraak vaak in mijn achterhoofd heb tijdens het opstarten en het werken aan Tomorrow's Favorites.


De afgelopen periode heeft deze uitspraak nog meer diepgang voor mij gekregen. Een plan hebben is 1 ding, het uitvoeren is echter een heel ander verhaal.

Ik begon met een goed plan, althans dat dacht ik. Het plan was te ambitieus en niet haalbaar. Hier ben ik gaandeweg dan ook helaas achtergekomen.


Oké, daar stond ik dan weer. Zonder plan, maar wel met gigantisch veel ambitie.

Ben ik nu een loser? Misschien, dacht ik nog bij mezelf. Mijn plan is mislukt dus ik ben geen winnaar dus dan blijft er maar 1 ding over... Een loser.

Dat is wel veel te makkelijk bedacht. Ik hou niet van opgeven maar ik baal er wel ontzettend van wanneer iets niet gaat zoals ik dat in m'n hoofd heb, maar opgeven is voor mij geen optie!


Daar gaan we. Plan 2.

Plan 2 was leuk bedacht. Ik wilde in elk kledingstuk een prachtig handgemaakt detail stoppen. Met het idee was niets mis, met de uitvoering daarentegen wel. Elk handgemaakt detail kost zeeën van tijd om te maken. Dit zie je dan ook terug in de prijs van het kledingstuk, maar helaas leven wij op dit moment in een wereld waar 'fast fashion' de norm is en mensen het liefst een kledingstuk willen kopen voor €1,-.

Plan 2 gaat de prullenbak in net als fast fashion.


''Opnieuw. Een. Plan. Bedenken.''


Plan 3.

Een plan met veel potentie dacht ik destijds. Ik ga één collectie maken. Jassen, broeken, jurken, tops, heel de rambam. Helaas merkte ik bij het bedenken van het concept dat mijn gedachten alle kanten op gingen. Ik had totaal geen richtlijnen.

Op de academie kreeg je een opdracht, waarin je vervolgens gemakkelijk keuzes kon maken, deze luxe heb ik nu alleen niet meer. Dit maakte het proces dan ook weer een stuk moeilijker.

De weken die daarop volgden bestonden uit het opschrijven en helaas ook weer uitvegen van verschillende concepten. Tijdens dit proces ging er ook een belletje rinkelen dat het produceren een stuk lastiger wordt wanneer je niet over een volledig naaiatelier beschikt.


Conclusie: dit is niet het juiste plan, kruis erdoor en op naar het volgende idee.


''OPNIEUW. EEN. PLAN. BEDENKEN. EN. NU. ECHT. EEN. GOED. PLAN.''


Ik werd echt gek van mezelf, maar zoals ik al eerder heb geschreven is opgeven simpelweg geen optie.

Mijn vorige 'mislukte' plannen hebben mij wel tot inkeer doen komen. Harder werken? Nee, slimmer juist! Op deze manier zou ik mijn eigen gestelde doelen juist wel gaan halen.

Een hele collectie is natuurlijk een gigantisch werk, daarom besloot ik om me te focussen op bijvoorbeeld 1 kledingstuk.


Plan 4 was geboren. Focus op 1 kledingstuk.

In de zomer heb ik een kimono voor mezelf gemaakt, deze heb ik heel de zomer gedragen en dit gaf me de inspiratie om mijn focus op kimono's te leggen. In het begin ging dit perfect, maar zoals je misschien al verwacht, dwaalde ik uiteindelijk weer af en ging ik andere kledingstukken maken. Waarom? Om de doodeenvoudige reden dat ik het gewoon enorm leuk vind om alles te maken.


Dag focus op plan 4, het was leuk zolang het duurde...


Hey plan 5! Jij ook hier?

Kleding? Neejoh ben jij gek, we gaan lekker de focus leggen op sieraden. Dit ging goed, op de markten waar ik stond waren mijn sieraden niet aan te slepen. Hier deed zich alleen een nieuw probleem voor: de sieraden zijn seizoengebonden, dus een deel van dit plan is toch zeker wel geslaagd!


Zou er dan iets zijn waarop ik ben teruggevallen? Ja, natuurlijk: kimono's! Hier wilde ik dus toch echt wat mee gaan doen.


Plan 6: Een concept rondom kimono's, op deze manier zou ik mijn visie niet meer uit het oog verliezen. Het concept was bedacht, nu de uitwerking nog. De uitwerking werd op meerdere fronten gedaan, ik maakte een moodboard, een concept, een sfeer, kleuren, de website ging op de schop, ik maakte ontwerpen en ook niet geheel onbelangrijk: ik maakte een selectie van de te gebruiken stoffen.

In dit proces is mijn concept en visie wel bijgeschaafd, dit zal in de toekomst ongetwijfeld vaker gaan gebeuren. Uiteindelijk komt dit allemaal samen.


De plannen die ik allemaal heb gemaakt en heb uitgevoerd voelden destijds als een 'mislukking', gelukkig ben ik gaan inzien deze plannen juist de input zijn geweest voor mijn huidige plan.

Ik heb veel geleerd. Wat ik niet moet doen maar ook wat ik juist wel moet doen!


Gaat dit dan ook het uiteindelijke plan zijn? Die illusie heb ik niet en dat is ook helemaal niet erg!


Kom maar door met die plannen, ik ben toch al een winnaar!


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page